Tips loopband voor een betere workout

By | 29 oktober 2015

Tips loopband

Ondanks de onnoemelijke voordelen van een loopband, is het aan te raden hierbij een aantal veiligheids- en trainingsregels in acht te nemen. Hier volgen een aantal tips voor een gegarandeerd efficiënte, veilige en aangename trainingssessie op uw loopband.

Kies de perfecte hellingsgraad

loopband in werking

Als u met een loopband traint, is het belangrijk dezelfde omstandigheden te creëren die u buitenshuis ook heeft, zonder dat u daarbij risico loopt op blessure. De perfecte hellingsgraad voor een workout die even doeltreffend is als buitenshuis, is 1-2%. U kunt eventueel een intervaltraining inlassen met een hellingsgraad tot en met 7%, maar om blessures te vermijden mag deze niet gedurende de ganse sessie aangehouden worden. Beginners kunnen natuurlijk gerust op een hellingsgraad van 0% blijven tot zij de juiste conditie hebben opgebouwd.

Let op uw houding

Omdat een loopband uw voeten naar achteren trekt, bestaat het gevaar dat u steeds voorovergebogen loopt. Om vallen en blessures te voorkomen is het echter beter uw lichaam rechtopstaand te houden, met uw armen in een rechte hoek gebogen, net alsof u buitenshuis aan het joggen bent. U hoeft zich ook niet vast te houden aan de leuningen of aan het bedieningspaneel. Deze dienen enkel om veilig op de loopband en er weer vanaf te stappen.

Probeer tijdens het lopen niet naar beneden te kijken. Als u voortdurend kijkt hoeveel tijd of afstand er nog overblijft of naar uw voeten staart, loopt u ook weer voorovergebogen en dit kan leiden tot nek- en rugpijn. Houd uw lichaam dus voortdurend recht en kijk strak naar voren.

Vergeet niet op te warmen en af te koelen

Wist u dat de meeste blessures voorkomen kunnen worden met een doeltreffende opwarming? Begin dus nooit uw trainingssessie zonder eerst 5 of 10 minuten opwarming aan een langzame of matige snelheid. Herhaal dit ook aan het einde van de sessie om uw hartsnelheid naar beneden te halen en spierblessures te voorkomen. De afkoeling zorgt er eveneens voor dat u niet duizelig wordt of het gevoel krijgt dat uw benen nog in beweging zijn als u van de loopband afstapt.

Bedenk een ingebeelde route

Om uw trainingssessies een beetje interessanter te maken, kunt u zich ook proberen in te beelden dat u buitenshuis aan het lopen bent. Stelt u zich een route voor die u regelmatig volgt met de bijbehorende achtergrond, vegetatie en gebouwen. U kunt tevens de hellingsgraad aanpassen aan het landschap.

Drink voldoende

Zorg er vooral voor dat u voldoende gehydrateerd blijft. Doordat er minder luchtweerstand is in de gym dan in de buitenlucht, is het namelijk moeilijker om koel te blijven. Hou dus voortdurend een flesje water bij de hand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *